"Jag vill vara där det händer"

Marie Friedrichs är en siffernörd som älskar att jobba nära verksamheten. Hon jobbar som verksamhetscontroller på Karolinska Trial Alliance och under våren gick hon FAR:s Controllerutbildning. Läs om vad hon lärde sig och hur det förändrat hennes arbetssätt.

Marie Friedrichs har gått FAR:s controllerutbildning. Foto: Anna Ekström


Hej Marie, berätta lite om dig och hur kommer det sig att du började jobba som controller? 
– Jag är utbildad ekonom på Högskolan i Kalmar och började jobba på hotell som ekonom och assisterande controller. Efter flera år i hotellbranschen kände jag mig redo för nya utmaningar och hittade jobbet som redovisningsekonom här på Karolinska Universitetssjukhuset. Controllerrollen lockade mig och då jag fick chansen sökte jag tjänsten som verksamhetscontroller som jag har idag.

Vad är det bästa med att jobba som controller?
– Det är roligt att jobba nära verksamheten och träffa mycket folk. Varje dag är olika. Det är en kombination av löpande jobb och analys. Jag är en siffernörd, men älskar att vara där det händer.

Du har gått FAR:s Controllerutbildning, hur kommer det sig att du valde den?
– Jag har tidigare gått excelutbildningar, men kände nu att jag gärna ville gå en mer specifik utbildning för controllers och lära mig mer. Jag hittade FAR:s Controllerutbildning och tyckte den lät bra och jag kände till FAR sedan innan. Jag visade utbildningen för min chef som också kände till FAR och tyckte det lät bra.

Jag lärde mig att det är viktig med tydliga beslut, vem som följer upp dem och återkopplar.

Vad tyckte du om utbildningen?
– Jag är väldigt nöjd. Lärarna var bra och inspirerande och det var trevligt att träffa andra controllers med olika erfarenheter. Det är kul att gå på utbildning för att få inspiration, nya tankar och delvis också bekräftelse på att man tänkt rätt.

Vad tar du med dig från utbildningen?
– Många saker. Bland annat att vi ska hitta specifika nyckeltal att kommunicera så att det inte blir för mycket och lättare att ta till sig. Jag lärde mig också att det är viktig med tydliga beslut, vem som följer upp dem och återkopplar. Att sätta tydliga mål.

Under de tre dagar som jag gick utbildningen försökte jag koppla ifrån jobbet och verkligen fokusera

Hur gjorde du för att ta tillvara kunskapen efter utbildningen?
– Efter utbildningen skrev jag en lista på allt det som jag tyckte var viktigt. Den försöker jag läsa igenom alltid nu och då. Annars är det lätt att man glömmer bort vad man lärt sig. Jag visade också listan för min chef, samt två böcker som vi fick med oss från utbildningen. Den ena läser jag nu och den andra lånade min chef på en gång. Jag tror att man måste har lite tålamod då man kommer tillbaka. Man kan inte förvänta sig att man kan förändra allt på en gång, utan får ta det i små steg.

Vad är ditt tips till den som funderar på att gå en utbildning?
– Att verkligen avsätta den tiden det behöver. Under de tre dagar som jag gick utbildningen försökte jag koppla ifrån jobbet och verkligen fokusera. Det sa min chef till mig, ”släpp allting nu”.

Text: Anna Ekström