Fastighetsdagen 2019

Fastighetsdagen – skattedag för bygg- och fastighetsbranschen

Behöver du det senaste inom skatt, moms och redovisning för fastighetsbranschen? Då ska du komma på Fastighetsdagen! Du som jobbar med eller i bygg- och fastighetsbranschen kan här hålla dig uppdaterad, träffa de främsta experterna och få svar på dina frågor.

Datum 13 november
Pris 6 300 kr
Typ Nyhetsdag online
Platser kvar Ja
Datum 13 november
Pris 6 300 kr
Ort Stockholm
Platser kvar Ja
Tid: 09:30 - 17:00
Lärare: Jan Kleerup, Ingemar Rindstig, Anna Persson, Carl Lindberg
Fler kurstillfällen

Fastighetsdagen 2019

Skattereglerna som påverkar fastighetsaffärer är många och förändras ständigt. Målsättningen med Fastighetsdagen är därför att ge en ökad förståelse för skattefrågor relaterade till bygg- och fastighetsbranschen.

Fastighetsdagen fokuserar främst på inkomstskatt, moms och fastighetstransaktioner där vi bl.a. går igenom nya regler, aktuella domar och föreslagna lagändringar. Vi tittar även närmare på trender och tendenser på transaktionsmarknaden för fastigheter.

Fastighetsdagen passar dig som kommer i kontakt med frågor relaterade till skatt och fastigheter i den löpande verksamheten eller jobbar med strategiska frågor kring fastighetsförvärv.

Video thumbnail
Se filmen
Fastighetsdagen

Efter dagen kommer du ha goda insikter i vilka nya regler och föreslagna lagförändringar som är aktuella på området samt hur dessa potentiellt kan påverka din verksamhet. Du kommer också ha en tydlig uppfattning kring rådande trender på fastighetsmarknaden.

Sagt om kursen

Samspelet, och nivån på frågeställningarna som togs upp var precis vad jag hoppades på. Mycket kunniga föreläsare!

Margareta Kleberg, auktoriserad revisor, vd Kleberg Revision AB

Innehåll

Inkomstskatt

 • Nyheter – ny lagstiftning som berör bygg- och fastighetsbranschen
 • Praktiska erfarenheter av de nya ränteavdragsreglerna och särskilda frågor för bygg- och fastighetsbranschen
 • Nya rättsfall, förhandsbesked och ställningstaganden från Skatteverket
 • Vilka trender och tendenser ser vi på bygg- och fastighetsmarknaden

Moms

 • Nya rättsfall, förhandsbesked och ställningstagande från Skatteverket
 • Moms för el, gas och vatten i hyresförhållanden där särskild mätning finns. Olika uppfattningar hos SKV och Skatterättsnämnden!
 • Moms för rivningstjänster. Dom från EU-domstolen
 • Vad gäller i momshänseende för den nya trenden med co-working kontor?

Redovisning

 • Nya regler inom K4/IFRS
 • IFRS 15 tillämpas från 2018 – vad innebär det för förändringar för fastighets resp byggbolag?
 • IFRS 16 tillämpas från 2019 – innebär att den som hyr ska ta upp kontraktet som tillgång och skuld, gäller bl.a. tomträtt
 • Hur är det med intäktsredovisning/vinstavräkning i bostadsutvecklingsbolag?
 • Hur är reglerna?
 • Vad är bäst redovisning – ger bäst information?

Är det några nya regler på gång för dem som redovisar enligt K3 eller K2?

Tema: Aktuella frågor på en förändrad bostadsmarknad

Det har väl inte undgått någon att marknadsförutsättningarna avseende bostadsrätter har förändrats markant under det senaste året. Detta påverkar givetvis marknadens olika aktörer, vilket i sin tur ger upphov till nya skatterättsliga frågeställningar.

 • Vilka blir exempelvis de skattemässa effekterna om projektutvecklare äger bostadsrättsandelar tillsammans med de boende?
 • Hur ska incitament för bostadsrättsköpare beskattas?
 • När anses ett bolag bedriva handel med bostadsrättsandelar?
 • Vad händer om ett projektbolag måste köpa tillbaka en fastighet från en bostadsrättsförening?
 • Är det några momskonsekvenser?

Lärare

Carl Lindberg

Senior Manager, Svalner Skatt & Transaktion KB
Carl anslöt till Svalner i september 2017 i en roll som Senior Manager. Carl arbetar med svensk och internationell företagsbeskattning med inriktning mot fastighetsbranschen. Carl har tidigare arbetat med skatterådgivning och skatteprocesser på Mannheimer Swartling Advokatbyrå, även då med inriktning mot fastighetsbranschen.

Anna Persson

Senior Manager, Svalner Skatt & Transaktion KB
Anna började arbeta på Svalner i mars 2013 och är sedan januari 2017 partner i bolaget. Hon har sedan tidigare gedigen erfarenhet av skatterådgivning hos revisionsföretag (PWC). Därefter har Anna arbetat med skattefrågor på Finansdepartementet samt varit skattechef på PostNord och fastighetsbolaget Kungsleden. På Svalner är Annas primära inriktning mot fastighetsbranschen men hon arbetar även med generell inkomstskatt, skatteprocesser och M&A. Anna är också en ofta anlitad och uppskattad föreläsare och skriver debattartiklar i branschmedia.

Ingemar Rindstig

Auktoriserad revisor, Ernst & Young AB
Ingemar är auktoriserad revisor vid Ernst & Young i Uppsala och är ansvarig för Ernst & Young Real Estate och har stor erfarenhet av ekonomi och redovisning i bygg- och fastighetsföretag. Han är djupt engagerad i kårens utbildning och har under många år varit ordförande i FARs utbildningskommitté.

Jan Kleerup

Skattejurist, Erlegal Advokat KB
Jan, som är skattejurist på Erlegal Advokat har mångårig erfarenhet som skatterådgivare med särskilt fokus på mervärdesskatt, ett ämne han även skrivit flera böcker om. Han arbetar även med process, förhandsbesked samt utbildning. Jan har ett förflutet som partner på Ernst & Young där han haft rollen både som skattechef och som chef för indirekt skatt. Han är en ofta anlitad och uppskattad lärare som med sin expertis och sitt djupa kunnande har förmågan att förmedla sitt budskap på ett enkelt och lättfattligt sätt.

Frågor och svar om kursen

Får även vi som är på plats tillgång till inspelningen av nyhetsdagen?

Ja. Du får filmen oavsett om du deltar på plats eller online.

Hur länge har jag tillgång till materialet när jag har tagit del av en onlinekurs?

Du har tillgång till materialet i 3 månader efter att du har mottagit filmen. 

Här hittar du fler frågor och svar

Online

Under sändningen kan du ställa frågor och få svar från lärarna i realtid. 

streamingDet enda du behöver är uppkoppling mot internet och en dator eller surfplatta. Du kan testa här att tekniken funkar för dig.

Vi mejlar inloggningsuppgifter och kursdokumentationen till dig 24 timmar innan start. Du behöver en uppkoppling på minst 2 Mbit/sek.


filmVi spelar in Fastighetsdagen och alla deltagare kommer att få tillgång till filmen. Inspelningen finns att se i 3 månader. Du når den via Mina utbildningar.