FAR:s branschdagar 2017

Från inspiration till action – årets tema är mitt i förändringen. Kom och lyssna på över 30 kunniga talare och inspiratörer som är på plats för att motivera just dig. Dessutom finns över 20 företag som kan visa på konkreta stöd mitt i förändringen. 
#farbransch17

Medlemspris! FAR-medlemmar får 10% rabatt på kurspriset. Rabatten regleras vid fakturering.

Kurstillfällen

Kursbeskrivning

Rapportering från FAR:s branschdagar

Här kan du se det flöde som liveuppdaterades under FAR:s branschdagar!

 Det här hände


FAR:s branschdagar 2017

Tema: Mitt i förändringen

Tidigare år har vi fokuserat på VAD som behöver göras och VARFÖR. Nu är det dags för ett tydligt HUR!

Tider

Torsdag 09.30–17.00
Fredag 08.30–13.00
Branschdagarna avslutas med gemensam lunch.

Årsstämma

FAR-medlemmar är välkomna att delta på årsstämman som äger rum på Folkets Hus 22 september 2017 kl. 13.15–14.30.

Program 21/9

Torsdag 21 september 

Dagen präglas av nyheter för alla i branschen. Vi belyser områden där förändringstakten är som störst, och det blir intervjuer med intressanta personer i och utanför branschen. Programledare är Helena Blomquist som arbetar som moderator, debattledare och journalist. Helena har över 20 års erfarenhet från SVT där hon varit programledare och reporter på Rapport, Aktuellt och Gomorron Sverige. 

09.00–09.30 Inregistrering och kaffe

09.30-09.50  Inledning

Dagen inleds av FAR:s ordförande Magnus Larsson och generalsekreterare Dan Brännström.

09.50–10.45 Kompetensväxla dig och din byrå

Vi gör en omvärldsanalys och tittar på utvecklingen i branschen men även i andra branscher. Vad är faran med att inte förändra och följa med i utvecklingen?

 1. Digitalisering: Digitalisering handlar inte bara om teknik. I väldigt hög utsträckning handlar det om ledarskap. Organisationer måste anpassas för att kunna hantera det behov av kompetensväxling som följer med teknikutvecklingen.
  Medverkande: Erik Arwinge, BDO och Henrik Brinkhagen, Claremont.
 2. Omvärldsanalys:  Utvecklingstakten är just nu ”helt galen” och om man inte är vaksam så riskerar man att komma långt efter sina konkurrenter. FAR som branschorganisation har ett uppdrag att ge medlemmarna tillgång till kontinuerlig omvärldsbevakning. Men varje enskild byrå måste själva göra en analys av sin egen situation i förhållande till generella omvärldsbevakningen och agera därefter.
  Medverkande: Erik Arwinge, BDO och Craig Fisher, RSM.
 3. Branschanalys: Vi måste förstå var branschen befinner sig i dag och om den är på rätt väg. Forskarna Pernilla Broberg och Johan Alvehus kommer att berätta om resultatet från deras färska studie om hur branschen hanterar stora förändringar som till exempel slopad revisionsplikt, automatisering och datorisering. Studien tar upp frågor kring vad som händer på byråerna vid denna typ av förändringar och hur arbetets inriktning och innehåll påverkas. Vi kommer även att snegla på hur andra branscher har klarat sin omställning och vilka lärdomar vi kan dra av dem. Susanna Reppling berättar varför det inte är ny teknik som ger ökat affärsvärde. Det är vårt användande av tekniken som gör det.  
  Medverkande: Pernilla Broberg, Högskolan Kristianstad/Linköpings Universitet och Johan Alvehus, Lunds Universitet/Högskolan Kristianstad, Susanna Reppling, Interoute.

10.45–11.15 Fika

11.15–12.15 Bygg nya tjänster
Vad efterfrågar dina kunder, och är du verkligen duktig på att leverera detta? Du får tips om hur du kan coacha dina kunder och hjälpa dem att växa och öka lönsamheten. 

 1. Kunderbjudande: Branschen har fram till idag haft fullt fokus på historisk finansiell information. Tjänsteutbudet måste anpassas efter kundernas behov som i allt större utsträckning förändras och påverkas av bland annat möjligheterna med Big Data och prediktiv teknik samt krav på realtidsinformation. Det handlar rent krasst om ”överlevnad” och om att hitta nya tjänster. Och de finns, men det kräver att vi tar fram ett tydligt erbjudande till våra kunder.  
  Medverkande: Anneli Richardson, RSM och Emelie Jonsson, My Controller, Niklas Möller, Capcito, Olle Rydqvist, PE Accounting och Markus Sjöholm, Aalund Nordic.
 2. Finansiell intimitet: Du måste själv ta ansvar för din yrkesroll - du kan inte förvänta dig att någon annan ska göra det åt dig. Du måste kompetensväxla dig själv. Du måste närma dig kundens affär och blicka framåt. Ett ökat kundengagemang ger per automatik nya tjänsteområden.
  Medverkande: Kicki Westerberg, Gävle Dala Revision och Carina Hedrum, PBAB Redovisning och Revision.

11.15–12.15 Kom igång med förändringsarbetet
Ett bra ledarskap krävs för att förändringsresan mot nya mål ska kunna realiseras. Förändring sker genom att ALLA tar sitt ansvar men det måste ske utifrån tydliga målbilder. Alla måste förstå VAD som ska göras och VARFÖR. När alla väl gör det så är det dags att sätta upp planen för HUR vi ska ta oss dit. För att hjälpa dig har FAR tagit fram en konkret handlingsplan för byråutveckling.
Medverkande: Jonas Hedin, Mindset, Karitha Ericson, Grant Thornton, och Robert Wennberg, FAR.

12.15–13.30 Lunch

13.30–14.05 Rekrytera och behåll de bästa
Branschen har för närvarande problem att locka duktiga studenter men även att behålla medarbetare. Detta kan ha många orsaker, men en faktor är att branschen är ”traditionell” vad gäller partnerskap och arbetsförhållanden. Det finns byråer som bestämt sig för att slopa timdebitering och vissa har som mål att inte jobba mer än max 35 timmar i veckan. Efterfrågan på nya tjänster leder också till att byråernas kompetensbehov förändras. Här pratar vi bland annat om hur kompetensen hos nyanlända kan tas tillvara. Även i dessa frågor är ledarskap en avgörande framgångsfaktor. Vad vill ägarna? Hur kan vi utifrån ägarnas vilja skapa en hållbar attraktionskraft i branschen? Går det överhuvudtaget? Eller måste ägarna tänka om? 
Medverkande: Agneta Strandberg, EY, Carola Lundgren, Revisionären, Charlie Hansson, Chas Visual Management, Magnus Berg, Ledarna och Mouddar Kouli, Ledarna.

14.05–14.45 Gör revisionen nyttigare
Historiskt har revisionen varit tvingande för alla företag och därmed har många revisorer inte behövt ”sälja in” värdet av sitt arbete. Värdet av revisonen är viktigt att få belyst. Vi hoppas även på att nå en samsyn med Per Johansson på Revisorsinspektionen om att de svenska särreglerna tas bort - Sverige har mer omfattande regler för revisorer än övriga nordiska länder. Det handlar bland annat om att den svenska revisorn vart 5:e år måste ansöka om förnyelse av sin auktorisation/godkännande samt att revisorn måste ha utfört minst 1500 timmar revision i aktiebolag under denna period. Dessa regler finns till exempel inte Danmark och Norge.
Medverkande: Per Johansson, Revisorsinspektionen,  Bo Åsell, PwC och Helena Adrian, Adrian & Partners.

14.45–15.15 Skrota föråldrade lagar
Företagens kostnader för en föråldrad lagstiftning på bokföringsområdet bedöms uppgå till mer än fem miljarder kronor årligen. Vi vill därför få till en snabbare process för lagändring, framförallt behöver Bokföringslagen ändras. Nu måste regeringen sätta ner foten!
Medverkande: Niklas Johansson, Näringsdepartementet, Pernilla Lundqvist, EY och Björn Elfgren, Wint. 

15.15–16.00 Fika

16.00–16.35 Vart är närlingslivet på väg?
Globalisering, politisk turbulens, komplexa regelsystem, digitalisering och krav på hållbarhet är bara några av omvärldsfaktorerna. Så vart är näringslivet på väg? Programpunkten kommer även att sändas live som podd. 
Medverkande: Elisabet Thand-Ringqvist, Riskkapitalföreningen, Günther Mårder, Företagarna, Dan Brännström, FAR och Pernilla Halling, FAR. 

16.35-16.45 CH Witts pris

16.45-17.00 Avslutning

Dagen summeras av FAR:s ordförande Magnus Larsson och generalsekreterare Dan Brännström.

Mingel och middag och underhållning

Vi ses på Clarion Hotel Sign kl 19.00, vi äter både för- och efterrätt under minglande former, där du kan knyta nya kontakter och även träffa gamla. Varmrätten serveras cirka 20.00. 

Fröken ElvisI år står Fröken Elvis för underhållingen. Elvis låtar, i nya arrangemang, och med nya svenska översättningar. En succéföreställning med humor, värme, lite allvar och med mycket musik och kärlek. Och räkor. Sedan debutalbumet Elvis på svenska som kom för två vårar sedan har Fröken Elvis översköljts av förfrågningar; bokningarna sträcker sig en bra bit in i 2019 och de fortsätter att synas på allt från festivaler och folkparker till teatrar och events.

Program 22/9

Fredag 22 september

 
08.30–09.50 Parallella seminarier

Möt branschens leverantörer som tar tekniken till nästa nivå. Att automatisera redovisningen kan vara lösningen på många problem. Hur kan de hjälpa dig att ta nästa steg, missa inte att lyssna på deras intressanta seminarier. Från FAR kommer vi att erbjuda seminarier om bland annat hållbarhet, handlingsplanen för byråutveckling, FAR Online och digitala utbildningar.

Välj mellan flera 20 minuters-pass med fördjupning i kunskap, praktik och teknik. 


08.30-08.50

 • Bisnode - Förfalskade årsredovisningar - en ny trend inom ekobrott?

  Tre företag använde en och samma årsredovisning som hade kopierats från ett Helsingborgsföretag med betryggande omsättning och vinst. På så sätt kunde bolagen som i verkligheten var tomma och utan verksamhet få krediter och företrädarna kunde plocka ut både lyxbilar och lån. I ett annat fall upptäckte Bisnode inte mindre än nio olika nystartade stockholmsbolag som lämnade in identiska årsredovisningar, med exakt samma siffror rakt igenom. Bisnode upptäcker varje år cirka 90 felaktiga årsredovisningar som registrerats hos Bolagsverket. En del är omedvetet felaktiga medan en del är förfalskade. Hur är det ens möjligt att falska årsredovisningar kan registreras, vilka blir konsekvenserna i samhället och hur kan du avslöja dem?
  Föreläsare: Christian Zittenbaum, utbildningschef Bisnode

 • Company Expence - Automatisering av reseräkning

  Sex av Sveriges tio största byråer har valt Companyexpense som leverantör av reseräkning senaste året. Kom så visar vi hur vår AI tolkar kvitton åt användaren, hur digitala kvitton förblir digitala och hur du som konsult på marknadens enklaste sätt säkerställer bokföringen. Sa jag förresten att bokföringen sker automatiskt och att kvittobilderna följer med in i bokföringsprogrammet?
  P.S Vi lovar att inte visa några Powerpoints. Bara 100 procent livedemo av revolutionerade funktionalitet. D.S
  Föreläsare: Erik Löfberg

 • FAR - Coachande rådgivare
  Vilka egenskaper och tekniker behöver du som redovisningskonsult för att bli en personlig tränare och ekonomicoach för dina kunder? I detta pass går vi igenom slutsatser och lärdomar som vi kan dra från FAR:s PT-utbildning och som är generella för de flesta som vill gå mot en mer rådgivande roll.
  Föreläsare: Robert Wennberg
 • Hogia - Sätt kunden i förarsätet

  Följ med på en inspirerande presentation av hur du som byrå, mitt i förändringen, kan skapa effektiva och kundanpassade arbetsflöden. Hör oss berätta om Hogias storsatsning i molnet och häng med på en flödesresa om hur ni kan dela arbete och information mellan byrån och byråns kund – på det sätt du och dina kunder önskar. Ni bestämmer fördelningen utifrån kundens behov. Vi hjälper er med verktygen. Välkomna!
  Presentatörer: Lina Stenback och Johan Björnegård

09.00-09.20

 • Björn Lundén - Digitala företaget öppnar för nya affärsmöjligheter

  Välkommen till ett seminarium där Ken Bertling delger sina tankar om hur ett mer automatiserat arbetssätt kan öppna för en modernare affärsmodell och nya affärsmöjligheter. Branschen står inför oanade möjligheter de närmsta åren – för dem som är öppna för den nya tekniken och ett nytt förhållningssätt.
  Föreläsare: Ken Bertling, Björn Lundén Information

 • Capcito - Integrera mera för att skapa nya intäkter

  De flesta bokföringssystem erbjuder en mängd olika integrationer mot andra tjänster och system. Genom att använda dem ökar man anledningen för kunden att stanna hos er. Och hur kan man göra detta till intäktsströmmar? Vi visar exempel på hur nätverksekonomin verkligen fungerar och ger konkreta tips kring hur du ökar intäkterna när automatiseringen ger färre debiterbara timmar.
  Föreläsare: Niklas Möller, vd på Capcito.

 • FAR - Handlingsplan för byråutveckling - steget in i det nya affärslandskapet

  En affärsplan som hjälper dig att navigera i det nya affärslandskapet. Det krävs om du vill att din byrå ska vara konkurrenskraftig i framtiden. För att hjälpa dig att lyckas har FAR tagit fram en konkret handlingsplan.
  Föreläsare: Bengt Skough och Robert Wennberg, FAR

 • Visma - Mer tid och lönsamhet även i deklarations- och bokslutstider
  Vi är stolta över att kunna ge dig en bättre lösning som ökar effektiviteten och lönsamheten även i högsäsong. Med automatik och modern teknik förenklar vi stora delar av ditt arbete. På ett ögonblick får du kontroll på dina löpande avstämningar och systemet identifierar enkelt avvikelser med automatiska kontroller. Dessutom samlar du all din dokumentation på ett ställe, helt digitalt så klart. Löpande under året använder du programmet för att göra periodavstämningar och förbereder för ett effektivt arbete med årsbokslutet. När det är dags att avsluta året har du redan det mesta på plats. Självklart gör du även deklaration, årsredovisning och all rapportering till din kund klar i samma system!
  Föreläsare: Heléne Hardebring och Genc Zeneli, Visma Spcs

09.30-09.50

 • Fortnox - Full koll med Digital byrå

  Det pågår en digital revolution inom redovisningsbranschen, och det är du som sitter i förarsätet! Genom Fortnox Digital byrå kommer du att bli effektivare och snabbare med de rutinmässiga uppgifterna och få mer tid att utveckla affärsrelationen med dina kunder. Vi visar dig en modern automatiserad lösning som ger dig 100 procent koll – hela tiden!
  Föreläsare: Pia Eriksson, affärsutvecklare och Camilla Skoog, affärsutvecklare

 • Mazars - Hållbarhetsredovisning i praktiken för mindre företag

  Många företag arbetar redan hållbart men har inte klassificerat sitt arbete som hållbarhetsarbete och där kan vi hjälpa till att analysera och lyfta fram det som företagen redan gör samt att kommunicera det i till exempel årsredovisningen. Hur hjälper du dina kunder att komma i gång med hållbarhetsredovisning?
  Föreläsare: Yvonne Jansson, Mazars

 • SignR - 100 procent digitalt med papperslösa signaturer

  Live-demo av Verified, nästa generations e-signeringslösning. Vi kommer att på 20 minuter visa hur ert företag kan digitalisera era signeringsprocesser redan i morgon och samtidigt säkerställa att ni uppfyller gällande och kommande lagkrav som till exempel GDPR och penningtvättslagen. Användningsområden: uppdragsbrev, revisionsberättelsen, KYC-formulär med mera. Fördelar: kortare ledtider, ökad kontroll, mindre administration, bättre spårbarhet, högre säkerhet med mera.
  Föreläsare: Tommy Flemström, VD och grundare, Signr Solutions AB

 • Wolters Kluwer - Capego

  Den svenska byråbranschen står mitt i en historisk omvandling. Den snabba utvecklingen berör både dig och dina kunder – nu och framöver. På detta seminarium kommer Malin Svanberg och Jonas Borgqvist att prata om nyheter i Capego och var vi befinner oss just nu. De kommer även att prata om hur Capego kommer att hjälpa dig som är mitt i denna omställning. Genom till exempel automatisering, digitalisering, ökad produktivitet och samverkan med klienter.
  Föreläsare: Malin Svanberg och Jonas Borgqvist


09.50-10.35 Fika

10.35–11.15  Lisa Lindström, Doberman
Nya tjänster utifrån teknikens möjligheter. Vi tittar närmare på begreppet Service Design och får tips om hur man tänker nytt för att utveckla nya tjänster. Lisa Lindström på Doberman berättar om hur hon genomförde förändringen inom sitt företag.

11.15–12.00 Magdalena Andersson
Finansminister Magdalena Andersson pratar om det ekonomiska läget och regeringens 10-punktsprogram mot skatteflykt. Vid denna tidpunkt har budgetpropositionen precis lämnats till riksdagen. Som deltagare på FAR:s branschdagar blir alltså du en av de första som hör finansministern kommentera höstbudgeten.

12.00-12.15 Avslutning

Branschdagarna summeras av FAR:s ordförande Magnus Larsson, och generalsekreterare Dan Brännström.

12.15-13.15 Lunch

13.15-14.30 FAR:s årsstämma

Utställare

I år har vi ett 20-tal utställare på plats som kan hjälpa dig att ta tekniken till nästa nivå. Under fredag förmiddag har du dessutom möjlighet att lyssna lite mer fördjupat på vissa av dem, under de parallella seminarierna mellan kl 8.30–09.50.

 • Bisnode
 • Björn Lundén
 • Bolagspartner
 • Bolagsstiftarna
 • Capcito
 • Civilekonomerna
 • FAR
 • Company expense
 • Fortnox
 • Företagsplatsen
 • Heeeros
 • Hogia
 • Mazars
 • Nmbrs
 • Procountor Sverige AB
 • Svenska Standardbolag
 • Tiego
 • Willis
 • Visma
 • Wolters Kluwer

Utställare

utställare