Aktuellt för ekonomiansvariga – webbinarieserie 2017/2018

En webbinarieserie på 5 avsnitt med aktuella ämnen och nyheter inom ekonomi för dig som ansvarar för bolagets ekonomi. Webbinarieserien ett enkelt sätt för dig som är ekonomiansvarig att hålla dig uppdaterad under året. Du har möjlighet att ställa frågor och få svar direkt. Samtliga avsnitt spelas även in så du kan ta del av dem i efterhand.

Kurstillfällen

Paket 5 avsnitt 2017/2018
3 300 kr
Webbinarium
Lärare: Johanna Wiklund, Sofia Wallebom, Jakob Sandberg, Lotta Sprangers

Kursinnehåll

Fem avsnitt 2017/2018

 • Lön – fällor och fel
 • Effektivisera ekonomifunktionen
 • Inför årsslutet
 • Inför årsredovisningen
 • Bolagsdeklaration

Delta via smartphone, läsplatta eller dator

Under en timme (09.00–10.00) går våra experter igenom ett ämne i taget och du har möjlighet att ställa frågor till föreläsaren. Samtliga avsnitt spelas in och filmerna ingår i paketpriset och du kan ta del av webbinariet i efterhand.

NYHET!
Plocka ihop egen webbinarieserie! Välj fritt bland aktuella webbinarier inom exempelvis redovisning, skatt och lön. Läs mer >

Sagt om kursen

Slipper resor och dyra kostnader, samt påverkar inte miljön negativt.

Kursdeltagare

Datum och innehåll

Genomförd: Lön - fällor och fel

Datum: 22 september 2017
Föreläsare: Lotta Sprangers, löne- och arbetsrättsexpert

Vi går först igenom grunderna för löneberäkning; lagregler inom skatt och arbetsrätt, företag med respektive utan kollektivavtal, anställningsavtal och sedan tidrapporter. Vi går därefter igenom Löneperioden utifrån innevarande månad och avvikelser.

Sedan går vi igenom olika slags frånvaro som sjuklön, semester och föräldraledighet med frågor som ex hur länge tjänas semester in under frånvaron? Och slutligen tar vi upp kvittning av lön där vi bla tittar på vilka avdrag som för göras.

 • Grunderna i löneberäkning
 • Löneperioden
 • Frånvaro
 • Kvittning av lön

Genomförd: Effektivisera ekonomifunktionen

Datum: 31 oktober 2017
Föreläsare: Jakob Sandberg

Företagets ekonomiprocesser har varit föremål för analys och effektivisering under många år, och arbetet fortsätter i takt med att ökade krav ställs på att ekonomifunktionen ska agera som ett proaktivt stöd i företagets styrning. Vi ser en tydlig vattendelare avseende effektivitet och kundnöjdhet mellan ekonomifunktioner som blivit förvaltare kontra de som tagit en mer utvecklande roll. Den stora skillnaden är att utvecklarna har fortsatt att leta effektiviseringar och kvalitetsförbättringar och på så sätt varit en förändringsmotor i organisationen.

Vi kommer i detta webbinarium gå igenom grundförutsättningarna för att bli en utvecklande ekonomifunktion samt ge er ett antal praktiska exempel på hur ni kan ta ett första steg mot en mer utvecklande enhet. Innehållets huvudfokus kommer att vara på medelstora och stora verksamheter men många av principerna går även att tillämpa i mindre verksamheter.

 • Processorientering som grund för att ta kontroll över situationen
 • Lean för kontinuerlig utveckling
 • Daglig styrning är vägen från förvaltning till utveckling
 • Kundanpassade Shared Service Centers

 

Inför årsslutet

Datum: 12 december 2017
Föreläsare: Sofia Wallebom/Johanna Wiklund

Genomgån av aktuella frågor inför årsslutet. Vi behandlar frågeställningarna med fokus på skatteområdet men kommer även att beröra kopplingen till redovisning. Webbinariet fokuserar på frågeställningar för mindre respektive större svenska icke-noterade företag.

Under denna timma kommer du få en bättre inblick och förståelse för de vanligaste utmaningarna inför årsslutet. 

Inför årsredovisningen

Datum: 13 februari 2018
Föreläsare: Sofia Wallebom

Vi går igenom aktuella frågor inför upprättandet av årsredovisningen. Webbinariet fokuserar på frågeställningar för mindre respektive större svenska icke-noterade företag.

Under denna timma kommer du få en bättre inblick och förståelse för de vanligaste utmaningarna inför upprättandet av årsredovisningen. Vi kommer även att gå igenom vanliga fällor. Vi kommer inte att gå in på hur man praktiskt upprättar en årsredovisning. 

Bolagsdeklaration

Datum: 10 april 2018
Föreläsare: Johanna Wiklund

Vi börjar lite allmänt om bolagsdeklarationen t.ex. anstånd, inlämningstidpunkter och slutskattebesked, för att sedan gå in på eventuella nyheter på blanketterna.

Under denna timma kommer du få ökad förståelse för och tips om de vanligaste felen och fällorna vid upprättandet av bolagsdeklarationen samt en genomgång av de skatterättsliga reglerna för vissa av de vanligaste skattemässiga justeringarna på deklarationen.

Vi kommer även gå igenom vad som krävs för att upprätta ett öppet yrkande och att minska riskerna i deklarationsarbetet. Vi kommer inte att gå igenom deklarationen för handelsbolag och kommanditbolag.

 • Allmänt om bolagsdeklarationen
 • Nyheter på deklarationsblanketten
 • Att tänka på när man gör de skattemässiga justeringarna
 • Vanliga fel och fällor i deklarationen
 • Öppna yrkanden

Föreläsare

Lotta Sprangers

Löne- och arbetsrättsexpert, Tholin & Larsson AB

Jakob Sandberg

Claesson & Partners AB
Managementkonsult

Sofia Wallebom

Auktoriserad redovisningskonsult, FAR AB

Johanna Wiklund

Skattekonsult, Grant Thornton Sweden AB

Frågor och svar om kursen

När får jag länk till webbinariet?

Dagen innan webbinariet kommer du få ett mejl med information hur du tar del av webbinariet.

Får jag något kursmaterial till webbinariet?

Ja, i form av pdf som du kan ladda ner från streamingverktyget strax innan webbinariet startar.

Jag har köpt ett webbinariepaket, när får jag tillgång till de avsnitt som redan genomförts?

Du får tillgång till tidigare avsnitt så fort vi har tagit hand om din anmälan. Vi skickar mejl till dig med länk och lösenord.

Om jag anmält mig till ett enstaka webbinarium, och inte ett helt paket, får jag tillgång till inspelningen ifall jag inte kan vara med på sändningen?

Nej, tyvärr. Inspelningarna ingår endast i webbinariepaketet.

Här hittar du fler frågor och svar

Bra att veta

 

 • Du får ett mejl med länk till webbinariet 24 timmar innan start (1 timme innan om du anmäler dig senare än ett dygn före webbinariestart).
 • För bästa ljud använd gärna hörlurar.
 • Webbinariet sänds live mellan 09.00–10.00.
 • Under webbinariet kan du ställa frågor till föreläsaren via en chatfunktion.