Utbildningen gav Frida ökat självförtroende som controller

Frida Hyllengren är controller på FAR och har certifierat sig. Läs om hur hon blev tryggare i sin arbetsroll.

Hej Frida och grattis till din examen som certifierad controller! Berätta, varför valde du att gå utbildningen certifierad controller?
– Tack! Jag kände att jag ville ta min roll ett steg vidare. Att vara controller innebär inte bara att hantera siffror utan också att möta människor och förklara siffrorna för dem. Jag ville få verktyg att nå ut och även lära mig mera om styrning och affärsutveckling. Dessutom hade jag hört så himla mycket gott om denna utbildning.

Vad lärde du dig?
– Under utbildningen lärde vi oss allt möjligt, som t.ex. strategier och omvärldsanalys men också retorik och beteendevetenskap, vilket jag tror kommer bli allt viktigare i rollen som controller.

Vad var det bästa med utbildningen?
– Det var nätverket och alla kursdeltagare man träffade. Utöver teoretiska föreläsningar jobbade vi mycket i grupp med praktiska case som vi presenterade för varandra. Det var väldigt lärorikt att få testa kunskapen i praktiken och att höra alla andras tankar.

Hur gick det att kombinera studier med jobb?
– Det gick bra. Utbildningen pågår under ett år, men är uppdelad i fem block med totalt fjorton dagar där man gör projektarbeten mellan blocken, så man hinner väl med båda jobb och studier. Jag jobbade heltid under hela min utbildning. Givetvis innebar det lite kvälls- och helgjobb ibland, men det klarar man bra.

Vilken kompetens tror du kommer vara viktig för controllers i framtiden?
– Jag tror att man måste kunna ta siffrorna ett steg längre och nyttja dem i ett affärsperspektiv. Att kunna kommunicera sina siffror till andra människor kommer vara viktigt.

Till sist – Tips på hur man ska motivera sin chef att få gå utbildningen?
– Går man utbildningen blir man en skarpare analytiker och tar sin roll ett steg vidare. Det är en investering och kommer att betala sig tillbaka i form av utveckling av affären och mer lönsamhet. Dessutom stärker och motiverar den deltagaren. Jag upplever verkligen att jag efter kursen fått ett ökat självförtroende i min arbetsroll.

Vill du också certifiera dig som controller? Läs mer om FAR:s utbildning Certifierad Controller. 

Text: Anna Ekström
Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

Anna Widd
Redaktör

 

 
Stockholm 25-27 maj
Fler datum tillgängliga

Controllerutbildning

 
Stockholm 18-19 november

Controllern som kommunikatör

 
Stockholm 12-13 maj
Fler datum tillgängliga

Ledarskapsutbildning för ekonomer

Certifiering
Stockholm 27 maj 2020 - 19 mars 2021

Certifierad controller

 
Stockholm 21 september
Fler datum tillgängliga

FAR:s Controllerdag 2020